Koti luonnon monimuotoisuudelle

Julkaistu: 18.11.2022

Hyvärilän nuorisokeskus Nurmeksessa toivoo edistävänsä ympäristökasvatustoimintaa Suomen nuorille ja sen kansainvälisille vierailijoille käyttäen tekemällä oppimisen metodia. Suurin osa nuorisokeskuksen kävijöistä ovat nuoria, jotka ovat huolissaan ympäristöstä ja planeetan tulevaisuudesta. Tästä syystä Hyvärilä keskittyy laajentamaan vierailijoidensa tietämystä siitä, kuinka yksilöt voivat edistää luonnonsuojelua positiivisilla kestävillä toimilla. Vastuullisuus on keskeinen osa Hyvärilan nuorisokeskusta, jolla on Green Key -sertifikaatti, joka kuvastaa keskuksen ympäristövastuun tasoa ja tietoisuutta omista ympäristövaikutuksistaan.

Hyvärilä nuoriso- ja matkailukeskus käynnisti tammikuussa 2021 Wildflower Meadow -projektin, jossa osana suurempaa luonnon monimuotoisuuden suojeluprojektia istutettiin nuorisokeskuksen lähelle villikukkaniitty. Nuorisokeskuksen henkilökunta, Itä-Suomen Maa- ja taloudenhoitonaiset ry, Maaseutukulttuurin ja -kasvatuksen liitto sekä Suomen ympäristökoulu kokoontuivat tukemaan tätä aloitetta tarjoamalla paikallista osaamista ja auttavia käsiä.

Uusi villikukkaniitty, joka on istutettu kotimaisista ja lähialueen lajeista, tarjoaa erinomaisen ulkoilualueen non formal - oppimiselle ja toimii tällä hetkellä nuorisokeskuksen vierailijoille suunnatun luonnon monimuotoisuustuntien isäntänä. Villikukkaniityt ovat tärkeä elinympäristö monille eläinlajeille. Luonnonkukkien monimuotoisuus tarjoaa ruokaa ja suojaa sadoille hyönteisille, mukaan lukien pölyttäjille, mikä puolestaan ​​tukee nisäkkäitä ja lintuja. Hyvärilä teki luonnonkukkaniityn istutuksen lisäksi tiivistä yhteistyötä paikallisen yhteisön ja nuorten vierailijoiden kanssa järjestääkseen sarjan erittäin onnistuneita hyönteishotellirakennustyöpajoja, jotka olivat suosittuja. Villikukkaniitty-hanke edistää positiivisia toimia, joita yksilöt voivat tehdä suojellakseen paikallisten pölyttävien lajien ja pienempien eläinten elinympäristöä.

Villikukkaniityn istutuksiin liittyvissä oppimistehtävissä on myös opetettu suomalaisten perinteiden ja kulttuurimaisemien ylläpitämisen ja säilyttämisen tärkeyttä. European Solidarity Corps -ohjelman osarahoittama hanke tavoittelee seuraavan viiden vuoden aikana vähintään 70 paikallista ja kansainvälistä vapaaehtoista, jotka opettavat niittyjen kasvattamista ja hoitoa perinteisin tekniikoin.

Tähän sisältyy perinteisten työkalujen, kuten viikatteen käyttöä sekä heinäntekoprosessiin tutustumista. Hyvärilä isännöi tapahtumaa, joka auttoi elvyttämään suomalaista "heinänteko talkoot" -perinnettä – yhteisöllistä tapahtumaa, jossa aktivoidaan paikallisia ihmisiä auttamaan suuren tehtävän suorittamisessa, joka vaatii tekemistä, mm. heinäntekoa, siivoamista tai rakentamista.

Vuonna 2021 käynnistetty Yhdistyneiden Kansakuntien ympäristöohjelman (UNEP) ja Yhdistyneiden Kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) ohjelma on YK:n ekosysteemien palauttamisen vuosikymmen. "Maailman ihmisten ja luonnon hyödyksi”. Hyvärilän nuorisokeskuksen kaltaisilla paikallisilla nuoriso- ja yhteisöllisillä hankkeilla on tärkeä rooli paikallisen luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien ylläpitämisessä ja opettamisessa. Tällaiset hankkeet tarjoavat mahdollisuuksia kouluttaa nuoria samalla kun paikallinen yhteisö on aktiivisesti mukana kohteen hallinnassa, mikä on avainasemassa omistusarvojen vaalimisessa. Kaiken kaikkiaan tällaisten luonnonkukkaniittyjen ennallistaminen on välttämätöntä YK:n vuosikymmenen tavoitteiden saavuttamiseksi ja hyönteisten ja pölyttäjien vähenemisen torjumiseksi maailmanlaajuisesti. Hyvärilässä projektista vastasi kansainvälisentyön koordinaattori Ekaterina Sysoeva.

Tämä artikkeli on osa UN Decade on Ecosystem Restoration -sarjaamme, joka korostaa FEE:n jäsenten hankkeita ja aktiviteetteja, jotka edistävät YK:n vuosikymmentä.

Lucy Eickmann

November 17, 2022

Tässä linkki alkuperäiseen artikkeliin Niittyprojekti